Bezetting:

Anton Feddema - bass

Peter Fransz - guitar

Rienk Jan Seepma - drums

Hombertus Groenveld - drums

 

Jaar:

1982 - heden

The Legendary Jerks,  v/h The Jerks

Peter Fransz werd in 1976 in London sterk beïnvloed door de opkomende punk scene. Samen met zijn vriend John Purdie - die indertijd popjournalist bij NME en Melodymaker was - bezocht hij in Londen vele gigs en ontmoete daardoor veel bekende artiesten uit de alternative rock- en punkscene. In Nederland kwam hij door zijn vriend Ronald van Zon, zanger van de Vopo’s in aanraking met deze - een van Neerlands bekendste - punkband. 

Als grafisch vormgever ontwierp hij onder de naam ‘Grinny’ de eerste LP hoes ‘Dead Entertainment’ van de Vopo’s en later CD hoezen voor o.a. Ivy Green. De laatste CD van de Vopo’s ‘Brand New’ uit 2008 werd ook door Peter Fransz ontworpen. Hij begon hij in 1980 met een eigen punkband The Scrunch. Deze band - berucht door de optredens waarbij menig interieur het moest ontgelden door de te fanatieke aanhang - kwam ten einde omdat men deze band nergens meer durfte te boeken! In Juli 1980 werd nog wel het gemeentehuis van Smallingerland letterlijk wakker geschud - voor het behoud van een jongerencentrum - door een protestoptreden van de band vanuit een voorgereden vrachtauto.

Protestactie van the Scrunch voor het openhouden van het jeugdcentrum voor het Drachtster gemeentehuis

Na het uiteenvallen van de Scrunch kwam Peter tijdelijk als gitarist bij Spoiled Sperm terecht waar hij zich kon uileven met hoofdzakelijk Ramones covers. Hier leerde hij o.a. Klaas Land kennen (later Strawelte). In 1982 kwam hij bij de Jerks terecht en werd een demotape opgenomen bij Studio 82 in de Tike. Samen met Anton Feddema (bass) en Rienk Jan Seepma (drums) gaf hij door het ruwe gitaargeluid van zijn Fender Telecaster de Jerks een ruigere sound. De Jerks traden vaak samen op met de ‘Pinbaskets’, het latere ‘Kobus gaat naar Appelscha’. Later kregen de Jerks versterking met de zangeressen Etteke en Stanny waar menig aantal winkeliers bij een concert op de Nieuwestad in Leeuwarden hun deuren moesten sluiten vanwegen de nieuwe PA-installatie die was ingekocht bij Willie Scholte. (zie foto Waagplein).

   The Jerks - Goverment action, demo opgenomen in Studio 82 in de Tike

Optreden op Het Waagplein Leeuwarden

 

Na de Jerks startte Peter een nieuwe (alternative) band genaamd ‘For God’s Sake’ met zanger Dicky Metzeka (nu woonachtig in Lissabon), bassist Gert-Jan Alberts en drummer Johan Blauw. Rond 1988 richtte Peter de band ‘Anxious to Please’ op. Met o.a. Tonny Jacobs (guitar), Wil H (bass) en zangeres Ageeth Huizinga werden tal van optredens gedaan door heel Nederland. Zelfs de ‘ongewone’ locatie van horeca ondernemer Thomas van Breeden op de Weaze in Leeuwarden - waar Anxious To Please een try-out organiseerde - wordt dit spraakmakende optreden tot op de dag van vandaag nog door velen genoemd. Anton vertrok  - na uitvallen van drummer Rienk Jan - als grafisch ontwerper van boeken naar Amsterdam waar hij als bassist in Slick Mecanics speelde.

https://www.youtube.com/watch?v=WpBxd9Jnj_k 

The Jerks support

The Jerks in de Prinsentuin

Aankondiging Brûne Jaske  the Jerks met Pin Basket

Na 30 jaar afwezigheid in de muziekscene begon het bloed bij Peter en Anton (inmiddels terug uit Amsterdam) weer te kriebelen. Samen hebben ze in 2016 de draad weer opgepakt onder de naam Legendary Jerks. Bij de oefenruimte vroeg men naar de bandnaam die we nog niet hadden. Anton zij voor de grap: we zijn legendarisch! Legendary Jerks bestaan uit Anton Feddema (bass), Peter Fransz (guitar) en Hombertus Groenveld (percussion). Met het toetreden van drummer Hombertus zijn een aantal podiumbeesten opgestaan! In 2018 hebben zij een eerste CD uitgebracht die geproduceerd is door Ira Helfferich en afgemixed bij Mirjam Timmer en Michiel Hoogeboezem (Wergea) en gemasterd door David Weber (Austria) waarvan het titelnummer ‘The First Floor’ door Willem Wâldpiek in een clip is verwerkt.

The Legenary Jerks in de huidige bezetting

Spotify: Legendary Jerks

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=INRlWZneNi8

In 2017 startte Peter zijn eigen alternative rockfestival ‘Friggin’ In The Riggin’ Fest’. Dit festival is ontstaan na een try out van de band waar meerdere bands aan meededen. Menigeen waaronder Willem Wâldpiek riep dat ze er en jaarlijks festival van moesten maken! ‘Friggin’ In The Riggin’ Fest’ was geboren. Samen met zijn vriend Mike Spenser, frontman van de Cannibals, (in London door John Peel ‘the king of trash’ genoemd) stellen zij jaarlijks de line-up vast met een 10-tal acts.

De Legendary Jerks zijn daar elk jaar ‘acte the présence’ samen met bands uit binnen- en buitenland.

https://www.youtube.com/watch?v=nwHTcVRusbI

https://frigginintheriggin.nl/