Bezetting:

Geart Postma - bas
Fokke v/d Veen - gitaar
Nyk de Vries - zang
Fokke van der Veen - gitaar

 

Jaar:
1986 - 1995

 

Punkrock-groep uit de Friese Wouden en later Groningen, die het Fries Popconcours in Dokkum en de Kleine Prijs van Sneek wint.

Ander hoogtepunt: drie optredens in Litouwen waarvan een op de nationale televisie wordt uitgezonden.

De dwarse gitaargroep The Amp wordt opgericht in 1986 in de schoolbanken van
het Lauwers College te Buitenpost. Zanger Nyk de Vries, gitarist Fokke van der  Veen,

bassist Geart Postma en drummer Arend van der Zee spelen aanvankelijk
vooral op feesten, wanneer ze in Dokkum in 1988 het Fries Popconcours winnen.

 

 

Het jeugdige gezelschap valt op door hun gedrevenheid, onder aanvoering van
de manische manager Nyk, die steevast bij tweede nummer al tegen de mengtafel aanhangt,
zoals popjournalist Jacob Haagsma van de Leeuwarder Courant het uitdrukt.
Tijdens de tweede editie van het Burgumer Wâldrock-festival in 1989,
dat dan nog een voor -elk-wat-wils- formule kent, speelt The Amp veel nieuwe nummers.

De groep is erg productief en in datzelfde jaar verschijnen maar liefs drie cassettes
die regelmatig worden gedraaid op Radio Fryslân, waar The Amp vanaf dan regelmatig te gast is.
In 1990 wint de band haar tweede concours, De Kleine Prijs van Sneek, met in de jury onder andere
Peter Sijbenga (It Dockumer Lokaeltsje, Deinum, Sex Ettek),
die met de band diezelfde dag nog hun eerste single Lovers of Deceit heeft opgenomen.

Vervolgens werkt The Amp aan haar debuut-cd, als Bassist Geart Postma on-verwacht aankondigt de band te verlaten.
Een vervanger wordt gevonden in bassist  Henk Veenstra. In de nieuwe bezetting trekt The Amp zich, net als
elke zomer, terug in een vakantiehuisje en komst er met een flink vernieuwd repertoire weer uit.
Het bandgeluid is robuuster geworden, wat prima past is het punkrock-klimaat van Groningen
waar zanger Nyk en bassist Henk inmiddels wonen.

In 1992 vertrekt The Amp voor een drietal optredens naar Litouwen.
Een van de optredens wordt integraal op de nationale tv uitgezonden en in het net van het
communisme bevrijde land beleeft The Amp haar 15 minutes of fame.

Tijdens optredens balanceert de band tussen momenten van grote intensiteit, terwijl men op andere momenten
wisselvallig speelt. In 1995 blijkt, net nadat de cd Stomacher is uitgekomen, dat de pijp leeg is en stopt de band.

 

Discografie:

Hit the Cars (tape, 1989, eigen beheer)
Dixieland (tape, 1989, eigen beheer)
Cracked at this Tricky Dungeon (tape, 1989,
eigen beheer)
Lovers of Deceit (single, 1990, V-Records)
Trip to the Lakes of St. G. (album, 1991,
Future Music)
Free Fall Now (tape, 1992, eigen beheer)
God & Everybody (single, 1993, Future Music)
Stomacher (album, 1995, Tophole)

Bron: Rûge Gids van de Friese Popmuziek