Bezetting:
Jan Kuipers Alma - zang, gitaar
Hille Kaper - bas
Peter Pot - drums

Jan Pier Brands - drums

 

Jaar:
1979 -1990

 

Christ In Concrete is een punk-waveband ten tijde van de Friese Bries.

Deze winnaars van de Kleine Prijs van Sneek 1986 gooien hoge ogen bij de jury en het publiek. "Hoewel niet spectaculair ogend, schuilt in deze groep een grillige briljantie, een breekbaregenialiteit", jubelt het rapport in Oor van augustus dat jaar.

CiC komt voort uit de in 1979 in Surhuisterveen opgerichte band Puzl, waar zanger-componist Jan Kuipers Alma en drummer Peter Pot deel van uitmaken. De groep repeteert achtereenvolgens in een kerk, een school, een fabriek en een bar.

Net als bij Puzl staat ook bij CiC het liedje centraal en niet de uiterlijke presentatie of opsmuk. Onder de naam Christ in Concrete, met bassist  Hille Kaper, haalt de band de laatste plaats in de voorronde van het Drachtster Poponcours 1985.

De overwinning tijdens de Kleine Prijs van Sneek 1986 is dan ook een verrassing voor velen, maar de pers is het unaniem met de jury eens. "Christ In Concrete terechte winnaar" kopt de Leeuwarder Courant van 16 juni 1986. De band speelt daarop op het Sneekwave-festival, samen met punkrockbands The Fall en de Ramones. Christ In Concrete heeft een eigen geluid dat het midden houdt tussen donkere fuzzklanken en sterke melodieën. Beïnvloed door Jesus and the Mary Chain en Husker Dü neemt de band twee rauw klinkende platen op bij Sound & Vision, het label Leeuwarder Wobbe van Seijen: Future Men (1986)  en The Raven (1987). Deze platen hebben weinig commercieel succes, en de band stort zich voornamelijk op live-optredens. Zonder drummer Peter Pot, want die verlaat na de opnames van de tweede plaat de band. Met het aantrekken van Jan Pier Brands (destijds van de Stalin Orgels,  tegenwoordig teamleider van de Academie voor Popcultuur en drummer bij Meindert Talma) begint CiC aan het derde album in de Tango Studio te Eindhoven, maar met de opnames wordt niks gedaan. Met de Ierse helden van My Bloody Valentine, met hun rauwe geluid een grote inspiratiebron  sinds het begin, speelt de band in de Brouwershoeck, maar helaas blijken de ambities en muzikale voorkeuren te ver uit elkaar te liggen. In 1990 gaat Christ in Concrete uit elkaar. Als de singer-songwriter Jan Kuipers Alma op 15 april 2007 een cd-presentatie in het Drachtster Karmelklooster geeft, beleeft de band een eenmalige reünie.

 

Discografie:
Future Men (album, 1986, Sound & Vision)

The Raven (album 1987, Sound & Vision)

Bron: Rûge Gids van de Fiese Popmuziek

 

Artikel Leeuwarder Courant 1986

 

Artikel Leeuwarder Courant 1987