Van de in Drachten georganiseerde popfestivals was dit misschien wel de eerste.

Na een “brainstorm” sessie van Rienk Vroegop, Anne Jan Bouma en ondergetekende kwamen we tot de conclusie dat er in Drachten op dat gebied weinig tot niets gebeurde. Tijd voor verandering dus. Aangezien we alle drie niet zo rijk waren besloten we aan het concert een goed doel te verbinden. Dit vonden we in de vorm van Maartenswouden die bezig was geld te vergaren voor de kinderboerderij. Ze waren gelijk enthousiast en namen een deel van de organisatie op zich plus, niet onbelangrijk, de financiering. Wij waren belast met programma. Het plan was een enorme circustent voor 1000 man te plaatsen op de renbaan waar plek zou zijn voor twee podia, zodat er geen tijd verloren ging met de opbouw. We vonden alle bands bereid om voor onkosten vergoeding op te treden. We hadden zeven bands bereid gevonden. De hoofd act zou de toen populaire band Kayak zijn, verder aangevuld met Blowball en groep 1850 uit Den Haag, verder ‘deZoo’, ‘the Rocking Tigers’ (oude rock) en ‘the Clinch Mountain Bach-step Group’ (bleugrass) uit het Groningse Kropswolde. De zevende band was natuurlijk Pandemoneum.

Het leek ons een leuk idee om een bekende Nederlander als ceremoniemeester te laten fungeren. Iemand die in die tijd erg populair was was Ijf Blokker, beter bekend als Barend Servet. Ik wist dat hij vrijdagsavonds een live radioprogramma had bij de VPRO en kon hem daar te pakken krijgen, hij vond het een leuk idee. We moesten het verder maar met zijn manager regelen, deze vroeg echter een zo hoge onkosten vergoeding dat we er maar van afgezien hebben. We hadden ondertussen flink aan de weg getimmerd met krant en radio reclames, zelfs een item in Oor geplaatst. De grote dag brak aan, zware regenbuien trokken over en het waaide een halve storm. De tentenbouwers deden allemaal hun best de tent definitief overeind te trekken maar de harde wind wist dat te voorkomen. Wat moet je doen als de eerste bands al onderweg zijn en je geen accommodatie meer hebt.

 

   

 

Soms is goeie raad niet altijd duur, iemand uit het bestuur van de kinderboerderij had connecties bij Philips en vond deze bereid hun kantine beschikbaar te stellen. Bleef het probleem om die grote stroom bezoekers, waar we toch stiekem op gehoopt hadden, ( er gebeurde toch nooit wat in dat saaie Drachten, was de klacht) kenbaar te maken dat er een nieuwe locatie was. Willy Scholte werd opgetrommeld en maakte rondjes door Drachten met zijn “geluidswagen”. Alles begon later ook omdat sommige bands de nieuwe locatie niet konden vinden. Het werd kortom een chaotisch geheel. De 800 bezoekers waar we op gerekend hadden werden er uiteindelijk 300. Toch konden alle bands optreden met een ingekorte speeltijd. Toen ik later op de avond een band terug moest brengen, die had bedongen dat ze weer naar Kropswolde gebracht zouden worden, en met de geleende vw bus van Klaas de Boer langs Jenny Feu reed was het daar erg druk. Frustrerend om te zien, een leuk programma, een goed doel, maar geen animo blijkbaar. Dan is het een verademing te zien wat er nu gebeurt in Drachten, festivals met wisselende onderwerpen op diverse uitstekende locaties en niet te vergeten Iduna die met een goeie programmering op een mooie locatie zorgt voor een podium en een goed muzikaal klimaat in Drachten. Een mooi voorbeeld is het Local Heroes evenement, iets wat naar meer smaakt.

Klasse wat Rienk, Geert, Klaas en al die anderen hebben neergezet. Misschien een grappige bijkomstigheid is dat het, waarschijnlijk, eerste popfestival met meerdere bands schuin tegenover Iduna heeft plaatsgevonden.

Anne van der Leeuw