DRACHTEN – Smallingerland viert de komende maanden haar zesde cultuurhistorische jaar. 

Het cultuurhistorisch jaar 2017 is alweer het zesde op rij dat gemeente en Smelne’s Erfskip organiseren. Bij het zoeken naar een thema is geprobeerd aansluiting te vinden bij Dada en De Stijl, waarvoor in 2017 veel aandacht is in verband met het honderdjarig bestaan van de kunststroming. Het tegendraadse dat terugkomt in beide stromingen was aanleiding om te onderzoeken hoe tegendraads Smallingerland in het verleden was. De aanwezige onrust, de opstand het verzet en de veranderingen waren aanleiding om het jaar de titel ‘Roerige tiden yn Smellingerlân’ te geven.

Het doel is om zoveel mogelijk doelgroepen kennis te laten maken met de roerige tijden van weleer. De activiteiten, die vrijwel allemaal georganiseerd worden door vrijwilligers of vrijwilligersorganisatie, zijn zeer divers. Muziek speelt vanwege de lokale historie een redelijk grote rol.

Rondom de locale muziekcultuur zal er als onderdeel van het "Drait" Festival op 2 september speciale aandacht zijn voor dit onderdeel. Dit wordt onder andere gedaan door middel van "story telling" en het optreden van een aantal locale acts met een speciale binding met de locale pop cultuur.

Voorlopige programmering, nadere info volgt:

 

Two Faces

Two Faces is een akoestisch duo bestaande uit Jos Harteveld (zang en gitaar) en Eddie Mulder (gitaar en zang). Beide ook spelend in Pink Faces. De heren brengen rockclassics, ‘klein’ uitgevoerd met twee gitaren en twee stemmen. In hun 5-jarig bestaan hebben ze al veel ervaring opgebouwd, onder andere als voorprogramma (o.a. Fish) en bij feesten en partijen.

Jos Harteveld is van jongs af aan al met muziek bezig. Opgegroeid met piano en gitaar binnen handbereik. Zijn voorkeur ging vrij snel uit naar gitaarspelen en hij is daar bijna automatisch bij gaan zingen. Hij heeft de afgelopen jaren veel podiumervaring opgebouwd, zowel in kleine als grotere projecten. Hij is onder andere zeven jaar leadzanger geweest van het Pink Floyd Project.

Eddie Mulder is gitarist sinds z’n zesde en daardoor al 47 jaar bezig met z’n instrument.Een zeer ruime ervaring in diverse muziekrichtingen en sinds begin jaren ’80 beroepsmusicus. Opgegroeid in de jaren ’70 dus Pink Floyd/David Gilmour met de paplepel binnen gekregen. Is zeer aktief in de progressieve rock als gitarist/componist en op diverse CD’s in dat genre te beluisteren, te weten bij Flamborough Head, Trion en Leap Day.

 

Lapwing

De Friese band Lapwing (het Engelse woord voor  voor Kievit) is afkomstig uit de Friese walden.

De muziek die de band LAPWING speelt komt uit de tijd dat de popmuziek werd geboren nl eind 50-er jaren en begin van de roaring sixties. Rechttoe rechtaan blues en rock zonder overbodige effecten. De band speelt nummers uit de begin tijd van de Rolling Stones , Animals , Kinks etc.

Opvallend is dat in die tijd al veel nummers een up tempo gehalte hebben zoals "substitute " van the Who , "you really got me " van de Kinks etc. Daarnaast speelt de band ook blues van het eerste uur zoals mustang Sally , I'm a kingbee en nog meer lekker in het gehoor liggende bluesnummers . De Friese band LAPWING  bestaat uit de 2 waldpyken Geert van der Velde ( zang , ex children of jubal) , Erie Dam (drummer ,  ook ex children of jubal ),  Matthijs de Jong ( gitaar) en Cees Tournier (basgitaar).

 

 

St. Spoodys Act

Het is 1968 en soul iconen als Otis Redding,Wilson Pickett,Eddie Floyd veroveren de wereld met songs als Knock on Wood, Midnight Hour, en Sitting on the dock of the bay,
Door deze invloed ontstond er in dat jaar in een band met de naam St.Spoody’s Act.

Grotendeels nog in de originele bezetting en daarmee de oudst spelende band van Drachten staan ze nog steeds garant voor een spetterende show doorspekt met oude soul en rhythm & blues.

 Anne Elzinga (drums), Willem Tuhumury (gitaar), Obeth Tuhumury (zang), Wim Rosema (toetsen) en Pat Watimena (basgitaar)